FAQ: Ordbog til autoværksted – Få styr på mekaniker-jargonen

autoværksted aalborg

At træde ind på et autoværksted kan føles som at træde ind i en helt ny verden. Her taler mekanikerne et sprog fyldt med tekniske termer og fagudtryk, som til tider kan være svære at forstå. For de fleste af os er bilen en vigtig del af hverdagen. Men når der opstår problemer, kan det være svært for nogle at forklare fejlen til ens mekaniker eller forstå deres forklaringer.

Mange af de udtryk, som mekanikere bruger, handler om bilens dele eller reparationsprocesser, som kan virke fremmede, hvis man ikke har arbejdet med biler før. Det kan være svært at forstå, hvad der præcist skal repareres, eller hvorfor omkostningerne er, som de er. For mange bilejere kan det give en utryg følelse, ikke at være helt sikker, når det kommer til din egen bil og dens vedligeholdelse.

Derfor har vi i artiklen her lavet en lille ordbog til at hjælpe dig, der ikke kender så meget til bil-jargonen. Den samler nogle af de mest almindelige termer, du kan støde på, når du besøger dit lokale autoværksted. Med en bedre forståelse af de mest almindelige termer, bliver det lettere for dig at være med i samtalen omkring din bil.

Serviceeftersyn

Et serviceeftersyn er en grundlæggende gennemgang af din bil for at sikre, at den fungerer, som den skal. Der tjekkes ofte for olie, bremser, filtre og dæktryk. Afhængigt af, hvor mange kilometer bilen har kørt, kan serviceeftersynet omfatte forskellige opgaver.

Diagnose

Ligesom en læge stiller en diagnose, når vi er syge, bruger dit autoværksted også samme udtryk til at forklare, hvad der er galt med din bil. Mekanikeren kobler din bil til en computer, der aflæser bilens sensorer og fejlkoder, som kan afsløre, hvad der skal repareres.

Fejlkode

Nyere biler er udstyret med et system, der registrerer problemer, som ikke nødvendigvis er synlige. Fejlkoder er en slags digitale “alarmsignaler” fra bilens computere, som indikerer, at noget ikke fungerer, som det skal.

Gearkasse

Gearkassen er den mekanisme, der hjælper bilen med at skifte gear. I dag findes der både manuelle og automatiske gearkasser i biler. Problemer i gearkassen kan kræve komplekse reparationer, hvilket kan gøre det dyrt at udbedre.

Kobling

I en bil med manuelt gear bruger du koblingspedalen til at skifte gear – den sidder længst til venstre i bilen. Over tid kan koblingen blive slidt og kan kræve en udskiftning.

Katalysator

Katalysatoren er en del af udstødningssystemet, der reducerer de skadelige stoffer i bilens udstødningsgas. Hvis den bliver tilstoppet eller defekt, kan det resultere i, at bilen udleder mere forurening og kører dårligere.

Bremsekaliber

Bremsekaliber er den del af bremsesystemet, der trykker bremseklodserne mod bremseskiverne, når du bremser. Hvis der er problemer med bremsekaliberen, kan bilen have svært ved at bremse rigtigt.

Tandrem

Tandremmen er en vigtig komponent i bilens motor, der synkroniserer motorens bevægelige dele. Hvis tandremmen springer, kan det forårsage alvorlige skader på motoren. Det er derfor vigtigt at få den udskiftet efter bilens anbefalede tidsplan.

Støddæmpere

Støddæmperne er en del af affjedringssystemet og sørger for, at bilen ikke hopper for meget, når du kører i ujævnt terræn. Slidte støddæmpere kan gøre bilen sværere at styre, hvilket kan føre til farlige situationer.

ABS (Anti-lock Braking System)

ABS er et sikkerhedssystem, der forhindrer hjulene i at låse sig fast, når du bremser hårdt. Hvis ABS-systemet svigter, vil bilen stadig kunne bremse, men risikoen for at glide eller miste kontrol øges.

Partikelfilter (DPF)

Dieselbiler er udstyret med et partikelfilter, der fanger og brænder skadelige partikler fra udstødningsgassen. Partikelfiltre skal opfylde Euronorm 5-standarden i de nye miljøzoner, der er indført i København, Odense, Aarhus og Aalborg. Du kan læse mere om miljøzonerne her.

Desuden kan bilen miste kraft, hvis filteret bliver tilstoppet, og der kan komme advarselslamper på instrumentbrættet. Det er et tegn på, at det skal udskiftes.

Efterspænding

Efterspænding går ud på at kontrollere og stramme skruer og bolte på bilens hjul og andre dele efter en reparation eller hjulskifte for at sikre, at alt sidder korrekt og sikkert.

Batterispænding

Batterispænding handler om at måle, hvor meget strøm, der er på bilens batteri. Hvis batterispændingen er lav, kan det betyde, at batteriet skal oplades eller udskiftes.

Rullemodstand

Bildæk har noget, der kaldes rullemodstand, som påvirker, hvor meget energi det kræver at få bilen til at bevæge sig fremad. En lav rullemodstand kan forbedre din brændstoføkonomi.

N.O. Jensen – Dit autoværksted Aalborg

Hos autoværksted Aalborg gør vi os altid umage med at oversætte vores fagsprog til almindelige termer. Her er det altid okay at spørge, hvis du er i tvivl om noget. Vores mekanikere vil med glæde hjælpe med at forklare tingene på en måde, der giver dig ro i maven.

Hvis dit værkstedsbesøg tidligere har været nervepirrende, kan vores ordbog give dig større selvtillid og bedre forståelse ved dit næste besøg. Selvom nogle termer kan virke tekniske og fremmede, hjælper lidt baggrundsviden dig med at træffe de rette beslutninger om din bil. Med vores ordbog og en bedre forståelse af de tekniske udtryk kan du besøge dit autoværksted Aalborg med mere selvtillid og indsigt i, hvad der sker under kølerhjelmen.

Kontakt N.O. Jensen

N.O. Jensen er dit autoriserede værksted i Aalborg. Siden 1939 har vi solgt og serviceret biler for køreglade nordjyder. Vi står altid klar til at besvare de spørgsmål, du måtte stå med – der findes ingen dumme spørgsmål.

Book værkstedstid her.

N.O. Jensen A/S

Hattemagervej 16
9000 Aalborg

Kontakt os:

Mail: toe@no-jensen.dk
Tlf.: +45 96316645

Scroll to Top

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag tilbud og nyheder direkte i din indbakke!